Un secol cu Neagu Djuvara

Mi-a plăcut foarte mult acest interviu. Neagu Djuvara, pe lângă faptul ca a trăit printre personalități ale secolului trecut, a participat și a fost martor al unor evenimente foarte importante din punct de vedere istoric, a știut să imortalizeze tot parcursul său atât de bine și a știut sa ne redea și nouă, celor mai puțin documentați, sau mai tineri, elemente din viața lui.
  Întrebările își primesc răspunsurile în mod firesc, întrebări foarte bine alcătuite de George Rădulescu, puse în așa fel încât răspunsul așteptat să stârnească interes și, mai mult decât atât, să învețe, să ne învețe. Suntem și noi martori ai vieții domnului Djuvara, ai istoricului, ai omului care pare să fi trăit tot ce se poate trăi într-o viață.

     Ne sunt prezentate personalități, participam și noi la tot felul de evenimente din care, dacă suntem receptivi, avem ce învăța. Mi-au plăcut foarte mult, nu știu dacă interviul, cât adevarul vieții celui care povestește, dar mai ales concepțiile sale despre ea, despre viața poporului român. Interviul se citește repede, conține foarte multe fotografii și pare un fel de interviu luat de noi, cititorii, care am pătruns în casa și în viața acestuia. De la începutul Primului Război Mondial, atunci când mama sa, împreună cu cei doi băieți, Neagu și fratele lui mai mare, fug din țară, și până în prezent, pas cu pas ne sunt înșirate „fotografii”, imagini ale unei vieți deloc ușoare, deloc lipsite de griji. Chiar dacă o bună perioadă din viața sa, Neagu Djuvara și-a petrecut-o în Franța, uneori în Africa, nu la noi în țară, acesta este la curent mereu cu ce se petrece aici. A fost bine pentru familia sa înainte de instalarea socialismului, dar nici foarte rău în acea perioadă, poate pentru că nu a locuit aici în acele momente gri ale poporului român. Nu a fost închis, condamnat sau considerat adept al dreptei, chiar dacă înclinațiile lui puteau părea de așa natură. Credea și crede în monarhie, ține foarte mult la familia regală, mai ales pentru că familia lui fusese apropiată casei regale. 

       France, soția sa, provenea dintr-o familie bună de francezi și datorită ei duc o viață plăcută. O istorisire plăcută și captivantă legată de France este aceea în care printr-un mod inexplicabil ea rămâne unica supraviețuitoare a unui accident de avion. Chiar dacă Neagu Djuvara nu lipsește de pe front în cel de-al Doilea Război Mondial, iar primejdiile vieții îl pasc la tot pasul, norocul este mereu de partea lui, îngerul păzitor pare să-l protejeze de fiecare dată când se petrece un eveniment neplăcut. Trăiește în timpul lui Carol al II-lea, al lui Hitler, Stalin, al lui Corneliu Zelea Codreanu. Cunoaște oameni importanți ai literaturii noastre, oameni politici, oameni care au schimbat cursul istoriei și despre care prin intermediul acestui interviu aflăm atât de multe. 
     Am fotografiat paginile cărții pentru că nu am găsit imagini pe alte site-uri, chiar dacă nu e tocmai recomandat acest lucru, însă nu cred că cineva s-ar supăra. Sunt foarte frumoase, iar poveștile lor sunt mai mult decât interesante.







Comments